Tépőzáras alumínium karnis

3,390 Ft

Kérjük válasszon az alábbi lehetőségek közül!
Zsinóros elhúzószerkezet 3300 Ft/sín (2 vagy 3 sínes karnishoz kérhető)
Kategória:

Tépőzáras alumínium karnis

Az egyedi méretre és igényre készített alumínium karnisrendszer lehetőségek széles tárházát kínálja. Nagyon jól működő, jól bevált karniscsalád. Már régóta bizonyítják létjogosultságukat. Szerelésük egyszerű, a függönyöket könnyen feltehetjük és leszedhetjük. A csuszkák mindennapi használat mellet, évek múlva is  könnyen, zajtalanul  csúsznak a profilban. Az alumínium karnisokat kompletten szállítjuk, igény szerint mennyezeti vagy oldalfali tartókkal, végzárókkal, valamint 10 cm-enként csúszkával és akasztóval és a szereléshez szükséges tiplikkel és csavarokkal. Az alumínium sínek hajlíthatók is, ezért egyenes, mindkét oldalt hajlított, vagy csak jobb, illetve csak bal oldalt hajlított forma is választható. Kérhető 1, 2, 3 sínes változatban.


A tépőzáras  1 sínes karnis szett alkatrészei

Tépőzáras sín
  • Tépőzáras sín igény szerint egyenes, vagy hajlított véggel– 23*10 mm – 1 db
  • Mennyezeti szerelés esetén mennyezeti tartó -faltáv tetszőleges
  • Oldalfali taró esetén 5 cm-es sarokvassal -faltáv – 5,6 cm
  • Oldalfali taró esetén 10 cm-es sarokvassal -faltáv – 10,6 cm
  • Oldalfali taró esetén 15 cm-es sarokvassal -faltáv – 15,6 cm
  • Oldalfali taró esetén 20 cm-es sarokvassal -faltáv – 20,6 cm
  • Oldalfali taró esetén 25 cm-es sarokvassal -faltáv – 25,6 cm
  • Csúszka akasztóval  – 1 db/8 cm
  • Végzáró 2 db

A Tépőzáras 2 sínes karnis szett alkatrészei

Tépőzáras sín+flexi
  • Első, szoba felé eső sín Altus sín igény szerint egyenes, vagy hajlított véggel– 23*8 mm – 1 db
  • Hátsó, fal felé eső sín Flexi egyenes– 10*15 mm – 1 db
  • Mennyezeti szerelés esetén mennyezeti tartó -faltáv tetszőleges
  • Oldalfali taró esetén 10 cm-es sarokvassal -faltáv: 5 cm
  • Oldalfali taró esetén 15 cm-es sarokvassal -faltáv: 10 cm
  • Oldalfali taró esetén 20 cm-es sarokvassal -faltáv: 15 cm
  • Oldalfali taró esetén 25 cm-es sarokvassal -faltáv: 20 cmFlexi profil
  • Csúszka akasztóval  – 1 db/8 cm
  • Végzáró első sín 2 db
  • Végzáró hátsó sín 2 db

A Tépőzáras 3 sínes szett alkatrészei

 

  • Első, szoba felé eső sín Altus sín igény szerint egyenes, vagy hajlított véggel– 23*8 mm – 1 db
  • Középső sín Flexi egyenes– 10*15 mm – 1 db
  • Hátsó, fal felé eső sín Flexi egyenes– 10*15 mm – 1 db
  • Mennyezeti szerelés esetén mennyezeti tartó -faltáv tetszőleges
  • Oldalfali taró esetén 15 cm-es sarokvassal -faltáv: 5 cm
  • Oldalfali taró esetén 20 cm-es sarokvassal -faltáv: 10 cm
  • Oldalfali taró esetén 25 cm-es sarokvassal -faltáv: 15 cm
  • Csúszka akasztóval  – 1 db/8 cm
  • Végzáró első sín 2 db
  • Végzáró hátsó sín 2 db

A Tépőzáras karnis általános jellemzői

 • Szín:  Fehér
 • Terhelhetőség: Könnyű  és közepesen nehéz függönyökhöz ajánljuk
 • Rögzítés lehetséges módja: Falra, mennyezetre
 • Függöny felhelyezésének módja: Csúszka akasztóval
 • Anyag: Fémötvözet
 • Egyedi méret: egyedi méretre gyártható
 • Sínek lehetséges száma: 1, 2, 3
 • Hajlítás: Lehetséges
 • Mozgatás módja: Kézi mozgatás, elhúzópálca, zsinóros elhúzószerkezet (flexi sínekbe)

Hová szereljük a karnist?

A karnist oldalfalra, vagy mennyezetre szerelhetjük. Ha a plafon és az ablaknyílás között kevés a hely, és az oldalfali tartók nem férnek el, mindenképpen mennyezeti függönytartót kell választani. Szintén a mennyezeti szerelésű sínes megoldást célszerű választani, ha optikailag nyújtani szeretnénk az ablakot, vagy ha karnisunkat, el szeretnénk rejteni. A karnis elrejtésének egyik leggyakoribb módja, hogy stukkót teszünk, elé. A másik lehetőség, hogy tépőzár segítségével drapériát teszünk a karnis elejére. Ha drapériával szeretnénk takarni a függönytartót célszerű eleve tépőzáras sínnel rendelkező karnist, vásárolunk. De az egyszerű, keskeny síneket akár megfelelő függönyvarrási technikával is láthatatlanná tehetjük. Ha mindenképp rúdkarnist szeretnénk, de valamilyen okból az oldalfalra nem tudjuk rögzíteni, zárt tartóval rendelkező karnist kell választani. Már szinte mindegyik rúdkarnishoz vásárolhatunk olyan konzolt, mellyel a plafonra szerelhetjük fel, de ebben az esetben is számolnunk, kell a karnis mennyezetről való lelógásával. Az oldalfali rudas karnisok látványosabbak, mint a mennyezeti sínes változatok, és mivel igen változatosak, így szinte bármilyen környezetbe találunk megfelelőt közülük.

Egy szép, megfelelő környezetbe helyezett karnis jelentős dekorációs funkcióval bír. Oldalfali szerelésű karnisok helyének meghatározásakor fontos, hogy figyelembe vegyük, hogy hol futnak a falban vezetékeket. Normál esetben, a legesztétikusabb, ha megfelezzük a mennyezet és a nyílászáró közötti távolságot, és oda jelöljük ki a tartók helyét. Hogy az ablak jól nyitható maradjon 10-15 cm-rel kell a karnist az ablak fölé helyezni, ha drapéria is kerül rá az ablaktól való minimális távolságot a drapéria magassága határozza meg. De pl. alacsony belmagasság esetén, ha a plafonhoz közelebb helyezzük a karnist, optikailag növelhetjük a magasságot, illetve túl nagy belmagasság esetén az ablakhoz közelebb helyezve szűkíthetjük a teret. Fontos kérdés még a függönytartók oldalfaltól való távolsága is. Az első sínnek minimum 6-7 cm kell lennie, hogy a függönynek szép esése legyen. Ha az ablak alatt pl. fűtőtest, van, akkor annak vastagságát is figyelembe kell vennünk. A rúdkarnisok többségéhez különböző hosszúságú konzolt vásárolhatunk, így alkalmazkodva a helyi adottságokhoz, a mennyezeti karnisokat, pedig az oldalfaltól tetszőleges távolságba szerelhetjük.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Hány sínes legyen a karnis?

Elegendő 1 sínes karnist vásárolnunk, ha csak fényáteresztő függönyt szeretnénk rá felhelyezni. Akkor is elégséges az 1 sínes függönytartó, ha arra csak sötétítő, vagy csak dekorációs célt szolgáló drapéria kerül, mert pl. szép a kilátás, és függönyt egyáltalán nem teszünk, vagy csak az ablakra szerelt vitrázsfüggönyt szeretnénk. Ha nem szeretnénk sötétíteni, de az ablakot drapériával szeretnék keretezni, akkor 1 sínre tehetjük az oldalrészeket és a felső drapériát, úgy, hogy azt vagy egybe csíptetjük, vagy egy karikába akasztjuk a felső és az alsó rész kampóit, esetleg egybevarrjuk az anyagot. Ha függönyt és drapériát szeretnénk, és drapériánkat tépőzárral tesszük fel szintén „spórolhatunk” a sínek számán, ebben az esetben is elég 1 sín (csak olyan karnisoknál kivitelezhető, melyekre fel lehet ragasztani a tépőzárat, vagy eleve tépőzárasak). 2 sínre lesz szükségünk, ha függönyt és sötétítőt, vagy drapériát is szeretnénk. 3 sínes megoldást célszerű vásárolni, ha függönyt, sötétítőt és drapériát is szeretnék a karnisra helyezni, ebben az esetben csak 3 sín teszi lehetővé, hogy az anyagokat egymástól függetlenül is mozgathassuk.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A karnis típusa, attól függően, hogy milyen anyag kerül rá?

A karnisnak harmonizálnia kell a rá kerülő anyagokkal, hisz azzal egységet kell alkotnia. Hogy karnisunk évek múlva se deformálódjon, és jól működhessen érdemes mérlegelni, hogy mi az, ami rákerül. Ha csak könnyű anyagot szeretnénk majdan a karnisunkra feltenni, olcsóbb, kisebb teherbírású függönytartót is választhatunk. De ha súlyosabb kelmék kerülnek rá, érdemes a jobb minőségű masszívabb karnisok közül választani. A karnisok teherbírását részben úgy növelhetjük, hogy a több tartót teszünk fel. esetében ez semmilyen hátránnyal nem jár, de karikás rúdkarnisok esetében az anyagot a tartók között nem lehet áthúzni.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Rúdkarnis vagy karnissín?

Ha rúdkarnisra gondolunk általában mindenkinek a karikás változatok, jutnak az eszébe, ezért fontos megemlíteni, hogy számos rúdkarnis nem csak karikás, hanem belső sínes kivitelben is kapható. A karikás változatokkal szemben a sínesek csendesebbek, és míg a karikákat a konzoloknál nem tudjuk áthúzni, a síneken a függöny vagy sötétítőanyag teljes terjedelmében végighúzható. A rúdkarnisok előnye, hogy általában dekoratívabbak, drapéria nélkül is szépen mutatnak, egy jól megválasztott karnis lakásunk éke lehet. A karnissínek kevésbé feltűnőek, ha úgy kívánjuk jobban elrejthetők. Míg a rúdkarnisok többsége csak 2 sínes változatban kapható, karnissínek esetében a sínek száma akár 3 vagy annál több is lehet. A rúdkarnisokat általában oldalfalra szokták szerelni, a „hagyományos” sínes karnisokat pedig általában mennyezetre. De ma már szinte mindegyik rúdkarnishoz vásárolhatunk zárt tartókat, melyekkel akár plafonra is szerelhetjük, és a sínes karnisokat is kérhetjük oldalfali tartókkal.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Egyenes vagy íves karnis?

Ha sínes karnist választunk további eldöntendő kérdést jelent, hogy a karnis végei egyenesek, vagy ívesek legyenek. Ha a függönytartó faltól-falig fut, az egyenes a kézenfekvő megoldás. Ha a nyílászáró egyik fele az oldalfal mellé esik a karnist ezen az oldalon célszerű mindenképp egyenesen hagyni, a másik oldalára, pedig akár íves, vagy egyenes befejezést is választhatunk. Ha a célunk, hogy a helyiséget minél jobban sötétítsük, és a karnist nem és faltól-falig engedjük az íves karnisok jelentik a legjobb megoldást. Ha az ívek végeit hátra engedjük a falig, a sötétítőanyaggal teljesen lezárhatjuk a fény útját.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A karnis méretének meghatározása

A karnis szélességének, méretének meghatározása során is több szempontot kell, hogy figyelembe vegyünk. Alap esetben a legjobb megoldás, ha a karnis az ablaknyíláson 15-30 cm-rel nyúlik túl. Ha szélesebb nyílászáró fölé helyezzük a karnist, melyre a későbbiekben sötétítő is kerül, célszerű, nagyobb túlnyúlást hagyni, hogy a sötététítő napközben, kihúzott állapotában, ne vegyen el túl sok fényt. Elegendő kisebb túlnyúlást hagynunk, ha csak fényáteresztő függöny kerül majdan a függönytartóra, de ilyenkor is szem előtt kell tartani, hogy a függönyt teljes mértékben el lehessen húzni, és ne akadályozza a nyílászáró nyithatóságát. Ha az ablakunk, nyílászárónk teljesen a fal mellett helyezkedik természetesen a karnisunk, sem nyúlhat túl az ablakon. Karnissínek esetében ez nem okoz problémát, hisz teljesen nekifuttathatjuk a falnak. Problémánk ebben az esetben csak a rúdkarnisokkal lehet, hisz a konzoljuk miatt, a függönyt, sötétítőt nem húzhatjuk ki teljesen a falig. Ha mégis ragaszkodunk a rúdkarnishoz, olyat célszerű választani, melynek tartozékai között találhatunk megfelelő tartókat.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Hogy rögzítsük a függönyt, sötétítőt, drapériát a karnisra?

Mind a karikás, mind a sínes karnisok többségéhez választhatunk a függönyhorog és a csipesz között. De napjainkban egyre inkább teret hódít magának a horog a csipeszekkel szemben. Ez érthető is, hisz esztétikusabb, és praktikusabb is. Karnisrúdra akár karika, csipesz vagy horog nélkül is feltehetjük a függönyünket. Ebben az esetben a függönyre, sötétítőre bújtatót, vagy bújtatós húzózsinórt kell tenni, vagy úgynevezett fülecskéket kell az anyag tetejére varrni. Ha a fülecskéket fixre varrjuk csak a rúd levételével, tudjuk a függönyt a karnisról levenni. Vannak karnisok melyeknél ez egyszerűen megoldható, de ha ezt el szeretnénk kerülni a füleket tépőzárasra, kell csinálnunk. A drapériánkat is feltehetjük a karnisra a fent említett módok valamelyikével. De drapériák, illetve olyan anyagok esetén, melyeket egyáltalán nem kívánunk mozgatni tépőzárral történő rögzítés is jó megoldás. Az anyag egyszerűen feltehető, levehető, és mivel biztos, hogy nem mozdul el, ezért szépen is áll.

Ugrás a tartalomjegyzékhez